Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: torsdag, 12 september, 2019 - 11:00Uppdaterad: tisdag, 17 december, 2019 - 14:59

Arkivpärlan: Vattenkraftens Mecka på Åland

Många kungar och biskopar har i tiden intresserat sig speciellt för Kvarnbo i Saltvik. Varför det undrar ni kanske. Jo, just i Kvarnbo fanns Ålands största vattendrag, en porlande bäck som rann ut ett stycke från kyrkan. Och kraften i rinnande vatten kunde tidigt utnyttjas som energikälla för att driva kvarnar och sågverk. Och den driften gav såväl kronen som kyrkan goda inkomster.

I detta reportage ska vi besöka Kvarnbo och platserna där det i tiden stod sågverk, och kvarnar, och ni ska också få träffa Rolf Bomansson vars släkt var tvungen att flytta till Kvarnbo när kung Gustav Vaesa i mitten av 1500-talet konfiskerade kyrkans egendom. Så inom den Bomanssonska släkten kan man verkligen tala om gamla anor, det håller också Rolf med om.

Redaktör är Uffe Andersson och programmet är från 2001.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »