Stormen

Nyheter

Dubbelt upp för Ålands skogsindustrier

Joakim Blom och Oscar Qvarnström vid Ålands Skogsindustrier
Ålands skogsindustrier räknar med att man i år får behandla dubbla den vanliga mängden timmer och massaved till följd av stormen Alfrida. Ett vanligt år processar man ungefär 70 000 kubikmeter timmer och 140 000 kubikmeter massaved, en gräns man tror att i år kommer ha uppnåtts vid midsommar.

ÅEA kompenserar strömlösa

Hör David Karlsson berätta om kompensationen:
Ålands Elandelslag kommer att kompensera de kunder som var utan ström mer än 24 timmar till följd av stormen Alfrida.

Vädret försvårar skogsarbetet

Skogsarbetaren Andreas Sjölander vill inte ha mer snö:
Den senaste helgens snöfall har försvårat arbetet med att röja upp i skogen efter stormen Alfrida

Eckerö och Vårdö bjuder på kalas

- På det stora hela klarade vi det bra, godkänt betyg, det säger Eckerös kommundirektör Arsim Zekaj om hur kommunen klarade stormen Alfrida.

Föglö efterlyser fler krisövningar

Mer övningar skulle vara bra och önskvärda. Det konstaterar kommunstyrelsen i Föglö som på senaste mötet gick igenom hur kommunen klarade stormen Alfrida och dess efterverkningar.

Vattenbolag överväger reservkraft

Runar Karlsson, ordförande Tjenan Vatten
Tjenan Vatten överväger att investera i ett reservkraftverk efter det två dygn långa strömavbrott som drabbade bolagets reningsverk efter stormen Alfrida.

Extra personal röjer telefonlinjerna

Prognosen för de som fortfarande saknar telefon eller bredband är att de flesta ska har tjänsterna tillbaka den här eller nästa vecka.

Det kan komma stöd från riket efter stormen

Näringsminister Camilla Gunell
I Självstyrelselagen finns det en skrivelse om att "landskapet skall beviljas bidrag av statsmedel" för att undanröja "väsentliga rubbningar" i samhällsekonomin och vid behov för kostnader som uppkommit vid en naturkatastrof.

Inget telefonräkningsavdrag efter Alfrida

Jonas Sundborg om telefonräkningar
Verksamhetsstörningar efter stormen Alfrida räknas som force majeure, och därför kommer Ålands telefon inte ge sina användare avdrag för att servicen legat nere. Det säger Jonas Sundborg , VD och teknisk chef, och det samma gäller de som blivit utan bredband.

Sidor

Program

Gomorron
Att det är riskabelt att reda upp i skogen efter stormen har vi fått lära oss efter stormen Alfrida. En som vet hur man ska hantera en motorsåg är...