Vill bana väg för fler distansarbetare på Åland
Ett bättre nätverk för distansarbetare och bättre myndighetssamarbete kring gränshinderfrågor är något som Åland Living och Info Norden skulle vilja se.
– Vi får frågor om gränshinder nästan varje dag, och många frågor har vi inte direkta svar på, säger Sanna Könönen-Wahlstedt. informationskoordinator för Åland Living, en del av Ålands arbetsmarknads- och studieservicemyndighet, Ams.
Förra veckan samlades distansarbetare på Åland till en fysisk träff och diskussion. Inbjudna var även representanter för FPA och Ålands skatteförvaltning.
– Vissa delar har funkat väldigt bra, det som har varit utmanande har varit dialog med andra myndigheter, att få ut vårt barnbidrag till exempel, i vårt fall tog det nästan två år, den typen av dialog är väldigt långsam, säger André Schill som bor på Åland och distansarbetar för ett företag i Stockholm.
Freya Roe är projektledare för Info Norden Åland, som är det nordiska ministerrådets informationstjänst. Hon upplever att det framförallt är kontakten med FPA som skulle behöva underlättas och om möjlig minska handläggningstiderna. Många gränshinder tycks vara långlivade, men hon är ändå hoppfull.
– Vårt mandat blir ännu tydligare efter årsskiftet. Det blir tydligare att vi ska jobba med gränshinder så jag tror att arbetet kommer att fortskrida i en hastigare takt, säger Freya Roe.