Publicerad: tisdag, 11 februari, 2020 - 17:20
  • Jessica Bergström, foto: Hasse Persson-Bru
  • Denise Blomqvist, foto: Hasse Persson-Bru

Unga präster om kyrkan som arbetsplats

Idag hålls valet till kyrkomötet som bestämmer om kyrkans lära och arbete. Två välbekanta åländska äldre män representerar var sin kandidatlista. Men vi möter två nytillträdda unga kvinnliga präster här på Åland för att höra hur de ser på kyrkan som arbetsplats och vilka utmaningar som väntar kyrkan.

I januari blev Denise Blomqvist prästvigd. Hon lämnade Pargas i somras för att installera sig i Mariehamns församling. Denise var i grunden sjukskötare och hälsovårdare – att bli präst var allt annat än självklart. I själva verket hade Denise många tvivel inför och under utbildningen, med tankar som spökade om hon verkligen kunde leva upp till de förväntningar hon kände fanns på att vara en kvinnlig präst. Vi har träffat Denise som berättar om sitt vägval, om sina egna föreställningar om kyrkan och om kyrkans utmaningar framöver.

Dessutom möter vi Jessica Bergström, som arbetar som präst i Mariehamns församling, sedan bara en vecka tillbaka. Hon är född i Österbotten och har arbetat som präst under nio års tid i Korsholm. Tanken på att bli präst föddes tidigt hos Jessica som hade föäldrar som var aktiva inom kyrkan, men att hon skulle ha arbetat i snart 10 års tid som präst redan i 35-års ålder, var inte riktigt det hon hade tänkt sig.