Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: torsdag, 25 mars, 2021 - 17:30Uppdaterad: torsdag, 25 mars, 2021 - 17:30
  • Containerfartyget Ever Given lastar i Rotterdam förra året. FOTO: Kes Toorn/CC BY-SA 2.0

Tvärstopp i Suezkanalen

Ett av världens största containerfartyg, Ever Given, körde på tisdagen på grund i Suezkanalen. Nu jobbar flera bogseringsfartyg med att rycka loss jättefartyget efter grundstötningen.

Det 400 meter långa fartyget kan lasta totalt 20 000 20-fotscontainrar eller hälften så många 40-fotscontainrar och ligger ännu som en propp tvärs över Suezkanalen som går mellan Medelhavet och Röda havet. Fartyget har kilats fast i de sydligaste delarna av kanalen nära staden Suez. Längre norrut är kanalen separerad i två olika parallella kanaler, men just i söder är det endast en bredare kanal, som nu är helt igenkorkad i och med att Ever Given har lagt sig helt på tvären, med stora köbildningar som följd. Suezkanalen är en viktig transportlänk mellan Europa och Asien.

Uppskattningsvis 12 procent av frakten i världen passerar kanalen. Den åländske befälhavaren Dan Wikingsson har lång erfarenhet till sjöss och har själv trafikerat kanalen flera gånger. Han följer nu händelseutvecklingen via medier. Så här säger han om den uppkomna situationen.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »