Publicerad: onsdag, 2 december, 2020 - 17:28Uppdaterad: onsdag, 2 december, 2020 - 17:29
  • Julius Sundblom och Carl Björkman kommer hem efter att ha suttit inspärrade i Åbo. Vad hade hänt med Åland om deras förslag vunnit gehör i Nationernas Förbund? FOTO: Wikimedia

Tänk om Åland blivit svenskt?

Vad hade hänt med Åland om det blivit som Julius Sundblom ville? I dag hölls ett seminarium om bland annat den saken.

I dag hölls ett seminarium om Ålandsöverenskommelsen och dess effekter, alltså att Åland tillföll Finland och egentligen allting som hänt sedan dess. Vad hade hänt med Åland om det blivit som Julius Sundblom och hans följe ville och Åland hade tillfallit Sverige. Hur viktigt är Åland för finlandssvenskarna och förståelsen för deras behov, hur har självstyrelsen utvecklats, och vad betyder den i Sverige och Finland - detta var några av alla frågor som berördes.

Seminariet anordnades av Svenska Litteratursällskapet i Helsingfors och hölls, förstås, digitalt. Men vem som helst kunde följa det via det digitala konferenssystemet Zoom.

Gäster var bland annat ålänningarna Kenneth Gustavsson, Susann Simolin och Ida Jansson.

Åland idag fick en pratstund med en av arrangörerna, professor emeritus i nordisk historia vid Åbo Akademi, Nils-Erik Villstrand.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »