Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: fredag, 24 november, 2017 - 17:26
  • Johanna Grüssner är både producent och dirigent.

Syrakusas öga extra aktuell idag

Uppsättningen Syrakusas Öga handlar om legenden om Lucia. Och hon är aktuellare är någonsin, menar producenten Johanna Grüssner. Lucia står för religionsfrihet, kamp mot förtryck och jämställdhet.

Luciadagen har förmodligen firats så tidigt som under järnåldern. Enligt den gamla julianska kalendern var dagen årets längsta natt (enligt vår kalender infaller den i stället den 20 december i år), och man firade med eldar och ljus redan innan man hört talas om det katolska helgonet Lucia. Men tack vare legenden om hennes död har hon fått stå för rätten till sin egen religion, om värdet av att stå upp mot förtryck och för rätten till jämställdhet mellan könen. Om det handlar också föreställningen på Alandica, ämnen som är extra viktiga i dag. Det säger Johanna Grüssner som både producerar föreställningen och dirigerar orkestern.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »