Publicerad: måndag, 10 juni, 2019 - 18:19Uppdaterad: måndag, 10 juni, 2019 - 18:20
  • Ann Linde, socialdemokratisk svensk utrikeshandelsminister

Svensk minister: Det är ett allvarligt läge för världshandeln

Handelskriget mellan USA och resten av världen och de nya allianser som bildas av konflikten, som den mellan Kina och Ryssland, ökar polariseringen och förstör de organisationer vi byggt upp för att undvika fler världskrig. Det menar Ann Linde (S), svensk utrikeshandelsminister.

Sveriges utrikeshandelsminister Ann Linde deltog i en diskussion på Alandica Debatt som modererades av Fredrik Rosenqvist, doktor i ekonomisk historia och före detta journalist på Ålandstidningen. Med var även landskapsregeringens minister Nina Fellman.

Linde ser mycket allvarligt på handelsläget i världen, där USA vill montera ned världshandelsorganisationen och där länder agerar instinktivt genom att dra öronen åt sig och bli mer protektionistiska. Världshandelssystemet vi använder i dag kom till under efterkrigstiden som ett initiativ för att undvika fler militära storkonflikter enligt principen att ingen vill kriga med den som tjänar pengar åt sig. Om alla vinner på ett system uppstår heller inga allvarliga konflikter. 

Värst av allt är kanske att USA:s president inte bara använder tullar för att skydda det egna landets arbetstillfällen, vilket är illa nog i en värld där människor borde skyddas, inte nödvändigtvis deras arbetsplatser, han använder dem dessuom som påtryckningsmedel mot nationer som inte omedelbart gör som Trump vill.

Det blir inte heller nödvändigtvis bättre om Trump röstas bort, menar Ann Linde.

Åland i dag fick en pratstund med henne efter diskussionen. Och hur är det egentligen, när kan ålänningar börja handla i svenska nätbutiker utan att det uppstår tjafs om momsen?