Publicerad: onsdag, 30 september, 2020 - 17:22Uppdaterad: onsdag, 30 september, 2020 - 17:24

Socialdemokraterna väljer bort tunnelklubb

Det de tidigare tunnelutredningarna missat är förankringen hos alla lagtingspartier. Det menar infrastrukturminister Christian Wikström. Samtidigt är det just förankringen han nu misslyckas med.

Det har gjorts tunnelutredningar i landskapsregeringens regi tidigare. Senast under nuvarande lantrådet Veronica Thörnroos som då var trafikminister. Men då saknades en komponent så viktig att de tillfällena inte ens räknas. Den komponenten är förankringen i lagtinget, alltså att alla politiska partier är med på planerna. Det menar infrastrukturminister Christian Wikström.

Den här gången är det annorlunda, menar han. För nu börjar han från just den ändan, med en parlamentarisk kommitté - en diskussionsklubb dit alla partier bjuds in för att jobba med tunnelfrågan.

Det är alltså av kritisk betydelse att alla är med, att alla delar visionen och att planerna består även efter ett eventuellt regeringsskifte i framtiden.

Men i dag meddelar Socialdemokraternas partiledare Camilla Gunell att de står över. De kan inte arbeta med en fråga de inte tror på, speciellt när de jobbat i fyra år med en helt annan plan (som för övrigt faktiskt var parlamentariskt förankrad i lagtinget tills det förra regeringsskiftet). Liberalena, med Katrin Sjögren i spetsen, är mer positiva till att delta i kommittéarbetet, men ställer först en rad krav på förarbeten från regeringens sida. Uppfylls bara dem är man med, menar Sjögren.

Men kravet på bred förankring uppfylls alltså inte, det där kritiska villkoret för Christian Wikström som avgör om en tunnelutredning ens ska räknas. Innebär det att tunnelplanerna faller?

I inslaget hör vi Wikström redogöra för var tunnelarbetet befinner sig just nu.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »