Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: tisdag, 10 augusti, 2021 - 18:01Uppdaterad: tisdag, 10 augusti, 2021 - 18:11

Så vill Ålands natur och miljö rädda planeten

Det finns inte längre någon möjlighet att begränsa planetens uppvärmning till 1,5 grader. Människan agerade inte i tid. Nu väntar klimatkatastrofer med förödande konsekvenser för djur, natur och - förstås - oss människor. Detta enligt IPCC, FN:s klimatpanel.

Förändringarna i jordens klimat går fortare än någon hade trott för bara ett par årtionden sedan, och ju mer vi lär oss desto bättre kan vi förutse klimatets framtid. 1,5 gradersmålet har redan passerat utan att vi människor gjorde speciellt mycket för att stoppa den skenande utvecklingen - i faktiska siffror har koldioxidhalten i atmosfären ökat under varje år av den period vi försökt vända utvecklingen till en minskning. IPCC:s slutsats är att vi nu måste koncentrera oss på att hantera effekterna av temperaturökningen i stället för att försöka stoppa den vid 1,5 grader, för det är inte längre möjligt.

Istället gäller det att försöka stoppa utvecklingen vid två eller kanske tre grader. Sedan väntar enligt klimatmodellerna katastrofala höjningar av världens vattennivåer och att stora delar av jorden blir omöjliga att använda till odling. IPCC:s läsning, och de studier som visar på möjliga konsekvenser av en okontrollerad temperaturökning, är inte direkt upplyftande (flera av de studier som visar på effekterna vid olika temperaturökningar hittar du i källhänvisningarna till klimatrapporten, länken hittar du här nedanför).

Åland i dag bjöd in Ålands natur och miljös verksamhetsledare Josefine Egenfelt för ett samtal om vad vi göra med de nya klimatuppgifterna.

Fotnot: Du hittar IPCC:s hela rapport här!

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »