Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: onsdag, 25 maj, 2022 - 17:54Uppdaterad: onsdag, 25 maj, 2022 - 17:56
  • Så såg det ut när Jesus bars upp till himlen av änglar, det tyckte 1400-talsmålaren Andrea Mantegnas i alla fall FOTO: Wikimedia

Så kan du fira Kristi himmelfärd

Kristi himmelfärd är egentligen en viktig kristen högtid. Berättelsen om hur Jesus "fördes upp till himlen" är central i religionen. Så hur ska man fira dagen?

Jul vet vi hur man firar oavsett om vi tror på den abrahamitiska guden – alltså den gemensamma guden i kristendomen, islam och judendomen – eller något annat eftersom så många religiösa högtider omsatts i rena kulturyttringar.

Valborg, som är ett firande av helgonet sankt Valborg – elden är till för att skrämma bort häxor i hennes namn, har vi också koll på. Och inget barn kan väl tänka sig ett påskfirande utan godis. Men hur är det tänkt att man ska fira Kristi himmelfärdsdagen? Ska man äta något speciellt? Klä sig i vitt? Masa sig upp till någon liten gökotta i gryningen kanske?

Åland idag ringde upp den tillförordnade kyrkoherden i Eckerö-Hammarlands församling, Benny Andersson, för att få lite handfasta råd.

Rådet för dem som inte tror på det här är i första hand att visa respekt för de som gör det, menar han.

 

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »