Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: onsdag, 17 februari, 2021 - 17:19
  • Runar Karlsson

Runar Karlsson om välfärden i KST:s händer

Vilken social servicenivå vill vi ha på Åland och vad får den kosta? Vad måste vi ha enligt lag och vad vill vi kunna erbjuda till de svagaste i vårt åländska samhälle även under ekonomiskt utmanande tider?

Det här är frågeställningar som KST:s styrelse tampas med när man ska få budgeten att gå ihop med serviceutbudet. Det handlar om hur vi vill att vår välfärd ska se ut och vad vi är beredda att offra för den. Då kanske lösningen är höjda kommunalskatter och lånade pengar i både landskapet och kommunerna. Det säger Runar Karlsson, styrelseordförande för Kommunernas socialtjänst, KST.

Han gästade vår studio tidigare idag för en längre intervju där vi tog avstamp i frågan om färdtjänsten som diskuterades vid styrelsemötet igår. Den nya socialvårdslagen ska göra färdtjänsten enhetlig över hela Åland, vilket medför att självrisken är 25 procent av kostnaden eller minst 5 euro. Men ändringarna har väckt reaktioner, bland annat från Mariehamns åkeriförening. Vi hör Runar Karlsson om bakgrunden till uppståndelsen.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »