Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: onsdag, 18 oktober, 2017 - 17:30
  • Kommunforskare vid Åbo Akademi Siv Sandberg. Arkivoto: Nina Eriksén.

Nya kommuner kan bli dyrare

Inga besparingar och centraliserad service. I dag fick motståndarna till kommunsammanslagningar vatten på sin kvarn av en statlig forskningsrapport. Vi har tagit hjälp av en kommunforksare för att förstå rapporten.

Idag kom statens ekonomiska forskningscenteral, Vatt, med sin utredning om följderna av de 32 kommunsammanslagningar som genomfördes i Finland för sex år sedan. Det var 99 kommuner som berördes. Det forskarna kommit fram till är att inga egentliga besparingar har gjorts jämnfört med andra kommuner under den här tiden som gått, och servicen inom hälso- och sjukvård har centraliseras. Det verkar alltså som om kritikerna till kommunsammanslagningar får vatten på sin kvarn. Men forskaren Siv Sandberg vid Åbo akademi är inte helt säker på den saken.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »