Publicerad: onsdag, 27 februari, 2019 - 17:50
  • Nobina satsar på elbussar även i Skåne, trenden är tydlig: Nu skiftar kollektivtrafiken till elbussar på många håll i Sverige

Norrtälje först med bara elbussar

Det har talats om elbussar i omgångar på Åland, men utan att något egentligen har hänt. I stället hann Norrtälje först, som nu ersatt samtliga fyra stadsbussar med elbussar.

I Norrtälje har man kanske hunnit längst i Sverige när det gäller klimatsmart kollektivtrafik. Norrtälje är kanske ingen jättemetropol, man har bara fyra stadsbusslinjer; 651, 656, 657 och 658. Samtliga trafikeras idag av elbussar. Det finns fler linjer som utgår från Norrtälje - du kanske har åkt 631:an till Kapellskär någon gång, eller 676:an till Stockholm, men det är fjärrlinjer och därför trafikeras de inte av elbussar. För bussarna som körs i Norrtälje behöver bara klara 200 kilometer på en laddning, och så mycket längre klarar de heller inte av.

Men det är i stan alltså. Dessutom körs de bara på förnybar el. Det är Stockholms Lokaltrafik som ansvarar för busstrafiken överallt i Stockholms län, men det är företaget Nobina som tillhandahåller bussar och chaufförer. Det har krävts ett samarbete mellan dem för elbussupphandlingen.

Åland i dag pratade med Nobinas trafikchef, Daniel Brinck.

Samtidigt finns det kritiker som tycker att man borde satsa på en kollektivtrafik som fungerar först, innan man gör något annat.