Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: fredag, 10 november, 2023 - 17:29

Nordlund och Sundback: Nästa president måste ha känsla för Åland

Kampanjen inför presidentvalet i januari har kommit igång. Presidenten är Finlands statsöverhuvud, leder landets utrikespolitik och är överbefälhavare. Dessutom förväntas presidenten vara en "värdeledare". Men vilka förväntningar borde Åland ha på nästa president? 

Veteranpolitikerna Roger Nordlund (C) och Barbro Sundback (S) konstaterar att presidenten är viktig för öriket, särskilt när det gäller att försvara Ålands internationella status. 

– Om vi inte får ett personligt engagemang från presidenten hjälper det inte att hota i lagtinget... Där var Tarja Halonen oslagbar. Och hon älskade att komma till Åland, säger Sundback. 

Presidenten har en speciell funktion för självstyrelsen, konstaterar Nordlund. 

– Det är presidenten som sist och slutligen godkänner våra lagar. Därför behöver presidenten ha en viss känsla för Åland och förstå att Åland kan vara lite annorlunda än andra delar av landet, säger Nordlund, som påminner sig om hur Halonen utmanade en nästan helt enig riksdag som antagit en för Åland ofördelaktig lotterilag. 

Barbro Sundback säger att det ur åländsk synvinkel finns ett par presidentkandidater som vore olyckliga med tanke på deras njugga inställning till demilitariseringen. Hon håller Pekka Haavisto högst. 

Också Nordlund betraktar Haavisto som en bra president för Åland, men han lyfter även fram Alexander Stubb och Olli Rehn. 

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »