Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: torsdag, 25 januari, 2024 - 18:05Uppdaterad: torsdag, 25 januari, 2024 - 18:23
  • Mika Nordberg och Annette Holmberg-Jansson. Foto: Hasse Persson Bru.

Moderata ex-ministrar sörjer mångmiljonskadestånd

– Det finns inte i den åländska historien hur man kunnat schabbla bort skattebetalarnas pengar på det här viset. Det säger lagtingsledamot Mika Nordberg (MSÅ) som gästade Ålands Radios studio under torsdagen tillsammans med lagtingsledamot Annette-Holmberg Jansson (MSÅ).

Ämnet för dagen var upprinnelsen till hovrättens dom där landskapet dömts för avtalsbrott och skadestånd på 10,5 miljoner euro plus ränta och rättegångskostnader för uppsägning av elhybridfärjan.

Mika Nordberg var infrastrukturminister i Katrin Sjögrens (Lib) förra regering som lät beställa elhybridfärjan. Annette-Holmberg Jansson var social- och hälsovårdsminister i Veronica Thörnroos (C) regering som hävde avtalet om en ny färja. De är inte överraskade över hovrättens utslag även om de djupt beklagar innebörden av själva domen.

– För det första ska man betala skadeståndet. Hur gör vi det? Det här kommer att få konsekvenser och det är tragiskt. Det är så ledsamt, säger Annette Holmberg Jansson.  
 
Mika Nordberg är av åsikten att man för framtida stora projekt behöver gå in för kvalificerad majoritet i lagtinget. Det vill säga att ett beslut tillkommer med stöd av minst 20 av 30 ledamöter. Ett sådant beslut kan inte upphävas med mindre än att också 20 ledamöter anser att det ska upphävas.  
 
– Skulle vi ha haft ett sådant tillvägagångssätt i det här fallet så tror jag inte att vi skulle stå där vi står idag, säger han.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »