Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: torsdag, 23 maj, 2024 - 17:39Uppdaterad: torsdag, 23 maj, 2024 - 17:42

Löfström om ryska gränskartor - ”Har svårt att tro att det rör sig om ett misstag”

Även om Ålands riksdagsledamot Mats Löfström inte kan avgöra avsikten med Rysslands vilja att flytta havsgränser i Östersjön, så har han svårt att tro att det rör sig om ett misstag. Han ser allvarligt på de ryska uppgifterna.

– Att skapa oro, misstänksamhet och rädsla har man ju delvis lyckats med oavsett om det här var en påverkansoperation eller inte, säger Löfström.

I går eftermiddag togs dokumentet med det ryska förslaget bort från myndighetssidor där det hade publicerats. I dag rapporterar finländsk media om att den ryska gränsbevakningen har avlägsnat bojar på estniskt vatten i gränsfloden Narva under den gångna natten.

– Vi vet som sagt inte vad anledningen är och det bidrar också till den här mystiken som finns kring det hela och som blir ännu större tack vare just händelserna i Estland, säger Mats Löfström.

Den finländska statsledningen har uppmanat till lugn och Löfström tycker att budskapet är det enda rätta.

– Man vill ju ofta se hur det andra landet reagerar. Det är ju ett test och det är inte bara Rysslands som följer med hur man reagerar utan också andra länder i världen. Därför är det viktigt att reagera och inte överreagera, säger han.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »