Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: tisdag, 15 september, 2020 - 17:34
  • En radarbild över vulkanen Maat Mons på Venus. De gula områdena är lavaflöden. FOTO: NASA/JPL

Liv kan ha hittats på Venus

Venus är rena helvetet på markytan. 460 grader varmt, med ett atmosfäriskt tryck 92 gånger högre än jordens. Nu har forskarna eventuellt hittat liv på planeten.

Det finns sannolikt liv på Venus, eller mer korrekt i planetens atmosfär. I går presenterades slutsatsen i en tre år lång studie av vår närmaste granne i solsystemet. Fosfin är en gas som bildas av förruttnelse i syrefattiga miljöer, som när torv bildas. Den kan bara bildas av biologiska processer på en planet av Venus storlek - eller alternativt av kemiska processer vi inte känner till än. Och det finns åtminstone ett bevis till för liv på planeten; den oförklariga absorptionen av ultraviolett strålning i atmosfären.

Åländske doktoranden Daniel Kastinen, och Venus-forskaren Moa Persson, berättade om sina tankar om beskedet i tisdagens Åland idag.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »