Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: torsdag, 12 oktober, 2023 - 17:20Uppdaterad: fredag, 13 oktober, 2023 - 09:53
  • Katrin Sjögren och Veronica Thörnroos. Foto: Hasse Persson-Bruu

Lantrådskandidaterna flörtar med varandra – och rynkar på näsan åt Obunden samling 

Ålands stora mittenpartier är överens om en hel del i valet 2023, även om ingen av partiledarna vill bygga regering innan väljarna sagt sitt.

– Det är ingen hemlighet att vi gärna ser ett utvecklat samarbete med Liberalerna. Det finns ett önskemål från vårt fält. 

Så säger Veronica Thörnroos, sittande lantråd och ordförande för Centern, då Ålands Radio bjöd in henne och liberala oppositionsledaren Katrin Sjögren för att diskutera deras syn på den regeringsbildning som står för dörren efter söndagens val. 

Katrin Sjögren nämner ekonomin, investeringarna och synen på klimat och miljö som knäckfrågor för den kommande regeringen. Veronica Thörnroos talar för sin del om ekonomin, den gröna omställningen, utredningen av möjligheterna till havsbaserad vindkraft samt behovet av investeringar i skärgårdstrafiken som viktiga frågor för nästa regering. Och även om de båda lantrådskandidaterna inte vill föregå valresultatet konstaterar de att Obunden samling är det parti som verkar passa sämst in i deras regeringspussel.  

– Obunden samling har gått ut med att de absolut inte vill ha havsbaserad vindkraft. Där har de övriga partierna har varit överens om att vi ska syna korten, vi ska absolut inte säga nej, även om det är för tidigt att säga bestämt ja. Det är en avgörande knäckfråga, säger Katrin Sjögren.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »