Publicerad: onsdag, 6 november, 2019 - 17:17
  • Deepsea Worker (här under sitt tidigare namn "Skandi Inspector") är inget litet dykfartyg.

Kyrosspriten har bärgats

Det svenska ångfartyget S/S Kyros sänktes inte långt från Kumlinge, i finsk ekonomisk zon, av en rysk ubåt i maj 1917. Med sig i djupet tog hon 600 flaskor konjak och 300 flaskor likör. Minst. För det är vad svenska vrakletaren Peter Lindberg lyckats hämta upp.

Professionella vrakletare är ett sällsynt släkte, åtminstone i Östersjön. En av de mer uthålliga är Peter Lindberg, delägare i OceanX Team. Det var han som bärgade Jönköping i åländska vatten 1997, dök på den ryska ubåten av Som-klass, och hittade vad som såg ut som ett rymdskepp på havsbotten.

Nu har han fiskat upp ännu mer alkoholhaltiga drycker, den här gången från fartyget Kyros, som ligger på botten norr om Kumlinge.

Det som skapat en del uppmärksamhet är att han hyrt det oceangående supportfartyget Deepsea Worker för jobbet, ett 81 meter långt fartyg med plats för ett tiotal djuphavsdykare. Både svenska och finländska myndigheter har visat intresse för operationen och besättningen.

Peter Lindberg berättar själv om jakten på äkta tax free-sprit i havet. Åländske före detta vrakletaren Christian Ekström berättar också om sina erfarenheter.