• Det fyrmastade ryska skolskeppet Kruzenstern får inte genomföra sitt planerade besök till Åland. Foto: Wikipedia Commons.
Mariehamns stads kanslichef Emma Dahlén intervjuas av Owe Sjöblom
Publicerad: måndag, 28 augusti, 2017 - 17:32, uppdaterad: måndag, 28 augusti, 2017 - 17:40

Kruzenstern förbjöds besöka Åland

Det fyrmastade ryska skolskeppet Kruzenstern, som förut besökt Åland i samband med bland annat Tall Ships Race, har av den finska huvudstaben förbjudits komma till Mariehamn. Det skriver Hufvudstadsbladet i dag.

Planen var att fartyget med 164 kadetter ombord skulle ha besökt Mariehamn mitt under den ryska krigsövningen Zapad 17. Mariehamn hade hoppats att besöket skulle förbättra stadens chanser att bli en värdhamn under Tall Ships Race 2021.

Ålands Radio har varit i kontakt med huvudstabens informationschef Eero Karhuvaara som inte kan kommentera beslutet.

- Det här är ett operativt beslut som vi inte kommenterar, säger Eero Karhuvaara.

Till Hbl säger Tomas Ries som är lektor i säkerhetspolitik att ett skäl kan vara att det finns kadetter ombord och att det står i strid med Ålands demilitariserade ställning. Ries säger att det är uppseendeväckande att besöket tidsmässigt skulle ha sammanfallit med den ryska krigsövningen och han har förut varnat för att Åland är militärt sårbart.

- Ryssland vill möjligen försöka testa Finland, säger Tomas Ries till Hbl.

Varken Landskapsregeringen eller lagtinget var informerade om beslutet, säger lantrådet Katrin Sjögren. Formellt sätt har inte heller åländska myndigheter någonting med den här sortens beslut att göra, menar talman Johan Ehn.

- I nuläget finns ingen informationsgång om beslut som rör utländsk militär på åländskt territorium, något som kan behöva förbättras, säger Ehn.

Enligt Katrin Sjögren är detta något som just nu diskuteras mellan utrikesministeriet och landskapsregeringen. Den åländska linjen angående demilitariseringen är strikt, besök av fartyg med militär personal och utrustning ska undvikas så långt som möjligt.