Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: torsdag, 9 november, 2023 - 16:29Uppdaterad: måndag, 13 november, 2023 - 10:40
  • Den nya landskapsregeringen. Vice lantråd Annika Hambrudd saknas på bilden.

Katrin Sjögren: ”Landskapsregeringen kan inte lösa alla kommunernas problem”

Landskapsregeringen har ett kommunpaket på gång, avslöjar tillträdande lantrådet Katrin Sjögren. Samtidigt konstaterar hon att det sällan är lyckosamt att ta för stora munsbitar.

Liberalerna och centern flörtade med varandra redan innan lagtingsvalet och att båda två skulle ingå i regeringsbasen var inte överraskande. Också för socialdemokraterna fanns det plats. 
Regeringsbildaren Katrin Sjögren efterlyste i samband med att regeringsbasen tillkännagavs på torsdagen en medelväg vad gäller reformer och ekonomi i balans. 
 – Det är inte alltid lyckosamt att ta för stora munsbitar. Jättereformer är svåra att sköta. I den här regeringsbasen har vi kommit överens om att ta tydliga och klara steg framåt, men inga sjumilakliv. Det gäller skärgårdstrafiken, kommunerna och hela utvecklingsbiten, säger Sjögren.

Kommer det att hända något i kommunfrågan reformmässigt? 

 – Det kommer det absolut. Och det ska vi diskutera nu i regeringsprogrammet. Vi har ett litet kommunpaket på gång, men sen är det så att lansdkapsregeringen kan inte lösa alla kommunernas problem. 

Centerns Jesper Josefsson är regeringens tilltänkta näringsminister. 

 – Vi måste vända BNP-utvecklingen och satsa på tillväxt säger, han. 

Camilla Gunell (S) är nöjd med att partiet får inflytande över sina kärnfrågor: klimat, miljö, äldrevård och välfärdsfrågor.
 – Det som blir utmaningen är att få in all god vilja inom de ekonomiska ramar som existerar.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »