Publicerad: torsdag, 1 december, 2016 - 16:35Uppdaterad: onsdag, 4 mars, 2020 - 09:53
  • Anders Ekström tycker att det är en viktig principfråga att verksamhetsägarna själva ska kunna välja när de har öppet. Foto: Ulf Weman

Juldagsstängt på Åland

Juldagsöppet på fastlandet och i Sverige – men på Åland tvingas butikerna hålla stängt. Inget problem enligt de butikschefer Ålands radio pratat med, med Ålands näringsliv vill se en lagändring.

För den som vill shoppa, eller byta sina julklappar redan på juldagen är det möjligt i både Sverige och Finland, men inte på Åland. Den finska riksdagens lagändring gör det från och med i år möjligt för butikerna i Finland att fritt bestämma öppethållandetiderna, vilket gör att vissa butiker överväger att i år ha öppet på juldagen. Men Åland har egen lagstiftningsbehörighet på det här området.

Affärstidslagen för landskapet Åland reglerar den yrkesmässiga minuthandeln som inte får ha öppet på juldagen, påskdagen och långfredagen. Undantag ges för till exempel kiosker och bensinmackar. Anders Ekström som är vd för Ålands näringsliv följer noga med utvecklingen runt omkring oss tycker att det är hög tid att låta även den åländska detaljhandeln bestämma sina öppethållandetider.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »