Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: måndag, 27 augusti, 2018 - 17:33
  • En underklass av Hyalomma, H. Rufipes. Fästingen kan bli större än två centimeter när den suger blod, och den kan också bära på blödarfebervirus.

Jättefästingen ingen risk på Åland

Den stora, jagande, fästingen Hyalomma brukar kunna följa med flyttfåglar hem. Men då är fästingen i sitt nymfstadium, och överlever i praktiken varken den kalla nordiska sommaren eller den ännu kallare nordiska vintern. Men i år har fullvuxna exemplar för första gången upptäckts i Sverige.

Den är sannolikt den rekordvarma sommaren som har gett de svenska Hyalommaexemplaren lite hemkänsla och energi att utvecklas till fullvuxna. Så varmt blir det normalt bara i Nordafrika, Spanien och Portugal där fästingen normalt lever.

Därför är det knappast någon risk för en ny fästinginvasion på Åland. Åtminstone inte förrän klimatförändringarna ger oss medelhavsklimat även här.

Åland idag intervjuade professor Dag Nyman om riskerna.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »