Publicerad: torsdag, 21 september, 2017 - 17:25Uppdaterad: torsdag, 21 september, 2017 - 17:31
  • Jord- och skogsbruksministeriet vill att Finland ska tillåta att insekter används i livsmedelsproduktion. Insektshotellet på 4H-gården är fotograferat i ett annat sammanhang. Foto: Tomas Tornefjell.

Insekter kan få säljas som livsmedel

Jord- och skogsbruksministeriet vill att Finland ska tillåta att insekter föds upp och säljs som livsmedel. Om det blir verklighet kommer insektbranschen även att omfattas av systemet för livsmedelstillsyn.

Miljöskyddsinspektör Anders Tufvesson säger att användning av insekter är ett miljövänligt sätt att ta fram proteinrik mat, men eftersom det är en ny form av livsmedel så är det viktigt att först förvissa sig om att det inte finns några hälsorisker med att äta insekter. Vår reporter Tomas Tornefjell har även pratat med matcoachen Harriet Strandvik.

Åland idag har även pratat med några krögare här på Åland om vad dom tror om att insekter hamnar på restaurangmenyerna inom den närmaste framtiden. Vi ringde upp Johanna Dahlgren, krögare på Pub Stallhagen, Viktor Eriksson, kökschef på Silverskär och Adrian Bäckman, köksmästare på Nautical.