Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: torsdag, 18 april, 2024 - 10:17Uppdaterad: torsdag, 18 april, 2024 - 10:18

Höjd moms påverkar alla – riskerar slå mot företag och personer på mariginalen

Regeringen i Finland vill höja den allmänna momsen från dagens 24 procent till 25,5 procent. Senast Finland höjde den allmänna momsen var i januari 2013 då den höjdes från 23 procent till nuvarande 24 procent.  

– I botten ligger det faktum att den finländska statsskulden rusar och att landet snart bryter mot EU:s finanspolitiska regelverk, säger finansminister Mats Perämaa (Lib) som tycker att det är bra att man inte tänker röra den redan reducerade momsen för till exempel matvaror.  

Men människors vardagsekonomi kommer att påverkas när saker blir dyrare. Det finns också en risk att köpkraften minskar och att företag märker av en minskad efterfrågan.  
– Dels påverkas konsumentgrupper, men kanske också olika branscher som redan har en tuff period, säger Dan Andersson, medlemsansvarig vid Ålands näringsliv, och nämner byggtjänster som ett exempel. 

Robert Jansson är verksamhetsledare för Emmaus Åland. Han ser en uppenbar risk med att den höjda allmänna momsen kommer att slå mot de redan svaga i samhället. 
– Det blir naturligtvis svårare för de som redan har det svårt, där det handlar om euron och cent för att överleva, säger Robert Jansson

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »