Publicerad: fredag, 1 mars, 2019 - 18:04
  • Johannes Dahlman

Höga kostnader för allt bådar illa för Ålands industriföretag

Nu är Dahlmans resultat för 2018 klart, och det blev ett minus på sista raden. Det är "första gången i mannaminne", säger Johannes Dahlman. Nu vill ha se kostnadssänkningar på i första hand el och vatten.

Johannes Dahlman, vd för kött- och charkproducenten Dahlmans, är bekymrad. Kostnaderna för el, vatten och olika administrativa myndighetsåtgärder har ökat lite varje år under åtminstone de senaste tio åren. Elen har blivit tre gånger så dyr, bara för att ta ett exempel. Samtidigt som Dahlmans inte kan växa särskilt mycket på Åland - och därmed inte kan öka intäkterna - så blir kostnadssidan allt tyngre. De egna kostnaderna har man koll på, men den el och den mängd vatten som behövs blir allt dyrare. Nu har kostnaderna ökat till en punkt där företaget inte längre går runt av egen kraft.

Samtidigt, menar Dahlman, blir det problem om alla industrier drar sig ur andelslagen för att istället anlägga solcellsparker och egna vattenverk - då blir det ännu färre som måste dela på exakt samma kostnader.

Något måste göras, menar han. Och det snabbt,.

Hör hela intervjun från Åland idag här intill.