Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: onsdag, 5 april, 2023 - 16:00
  • Helena Flöjt-Josefsson. Foto: Fredrik Sonck.

Helena Flöjt-Josefsson: ”Visa att du är medmänniska"

En del inflyttade känner att de inte kommer in i samhället, konstaterar Helena Flöjt-Josefsson vid Flyktingförläggningen på Åland.

Röda korset på Åland delar för tredje gången ut utmärkelsen Årets fördomsfria föregångare. I år tillfaller den Helena Flöjt-Josefsson med motiveringen att hon i sitt arbete för Flyktingförläggningen på Åland jobbat för att få mottagningstjänster för flyktingar från Ukraina lättillgängliga och välfungerande samt för sitt sätt att fokusera på individens specifika erfarenheter, historia och behov. 

I intervjun kommenterar Helena Flöjt-Josefsson aktuella frågor om flyktingmottagande och integration, bland annat den brist på information om förutsättningarna att få hemkommunstatus som diskuteras på sistone, men som nu åtgärdats. 

Överlag tycker hon att det är viktigt att olika instanser blir bättre på att koordinera sitt arbete och avgöra vem som ska göra vad. 

- Vi har inflyttade från många länder som känner att de inte riktigt kommer in i samhället, så vi har mycket att göra, säger hon och tillägger att att man kommer långt genom att visa att man är en medmänniska som vill hjälpa till. 

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »