Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: torsdag, 14 mars, 2024 - 09:11

Har driftsprivatiseringen nått vägs ände?

Som skärgårdstrafiken fungerar just nu så är botten nådd! Det säger centerns lagtingsledamot Jörgen Gustafsson som får medhåll av liberalernas Benny Pettersson om att driftsprivatiseringen i skärgårdstrafiken fungerar sämre och sämre.

Båda anser att modellen behöver ses över och är öppna för att återgå till en drift där landskapet har egen personal ombord på vissa av färjorna. Ännu finns inga utstakade partipolitiska linjer i frågan, som inte heller berörs i regeringsprogrammet. Där står endast att infrastrukturavdelningen som berör skärgårdstrafiken kan ombildas till ett affärsverk eller bolag. Men infrastrukturminister Camilla Gunell, Socialdemokraterna, lyfte tanken i en intervju i Ålands Radio, att hon har en förhoppning om att under den här mandatperioden hitta en mellanväg där landskapet inte har all personal anställd, men inte heller all drift privatiserad.

Hon säger att det är tänkbart att landskapet skulle sköta vissa stamlinjer i egen regi och att det också är en beredskapsfråga i dagens säkerhetspolitiska situation. Det här väcker intresse hos den liberala lagtingsledamoten Benny Pettersson, som själv är sjökapten från Kumlinge.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »