Publicerad: tisdag, 5 november, 2019 - 17:59Uppdaterad: tisdag, 5 november, 2019 - 20:20

Han vill iscensätta Stora ofreden på Föglö

Norrtäljebon Patrik Gustafsson vill anordna en minnesdag för "slaget på Föglöfjärden", där en svensk flotteskader vann stort över den ryska skärgårdsflottan 1720 - komplett med uniformer och musköter. Om bara någon svarar på hans mejl.

Patrik Gustafsson är svensk och bor i Norrtälje. Han är också militärhistoriskt intresserad, och har som hobby att tillsammans med vänner från övriga Norden och Ryssland inscensätta slag från den svenska stormaktstiden. "Lif:compagniet" kallar gruppen sig, och består av hundratals liksinnade. Förra året iscensatte de slaget vid Baggenstäket, ett annat viktigt slag under Stora nordiska kriget - eller "Stora ofreden" med ett inhemskt begrepp. Krigsspelet utanför Stockholm fick stor uppmärksamhet i svensk media.

Den svenska stormaktstiden tog ju slut 1721, matchresultatet blev 0-1 till Ryssland - men inte helt utan svenska framgångar. En sådan ägde rum den 27 juli 1720 i Föglöfjärden där en liten svensk flotteskader gick i strid mot hundratals ryska galärer, och vann stort. Ryssarna gav sig av och lämnade efter sig en massa vrak, några ryssugnar och ett ryskt namnchiffer på en sten på Flisö.

Det här vill Patrik Gustafsson återskapa med ett evenemang på Föglö i sommar, med soldater från bland annat Sverige, Finland och Ryssland. Men först måste någon svara på hans mejl.