Publicerad: tisdag, 29 september, 2020 - 18:27

Hållbart initiativ kluvet kring öppettider

Imorgon ska lagtinget behandla finans- och näringsutskottets utlåtande över landskapsregeringens förslag att affärstidslagen för Åland upphävs. Men vad vill Hållbart initiativ? Helt olika saker, vad det verkar.

Det handlar i grunden om att även större butiker ska ha möjligheten att ha öppet juldagen, långfredagen och påskdagen.
Utskottets medlemmar Nina Fellman (S) och Stephan Tovionen (ÅLD) reserverade sig mot beslutet att godkänna ändringsförslaget.

I remissdebatten gick även Mika Nordberg (MSÅ) emot sitt regeringsparti i saken. Men frågan om hur Hållbart initiativ ställer sig till det här lagförslaget blev hängande i luften. Lagtingsledamot Jessy Eckerman ställde frågan men fick aldrig något svar.

Redan i mars kunde vi höra Simon Holmström, lagtingsledamot för Hållbart initiativ, berätta att han inte stödde ändringsförslaget som då var i görningen, men att han heller inte ville rösta emot det då han ansåg att det vore en för skarp markering.

- Vi vill fortsätta vara regeringsdugliga och jag är fast övertygad om att det kommer fler frågor där vi kan ha en större påverkan, sa han då. Ålands Radio har varit i kontakt med Simon Holmström under dagen som inte velat ge något nytt uttalande om hur han ställer sig till frågan. Hållbart Initiativs ordförande för lagtingsgruppen, Annette Bergbo redogör i alla fall för hur hon ser på saken.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »