Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: torsdag, 25 januari, 2024 - 18:19Uppdaterad: torsdag, 25 januari, 2024 - 18:21

Haavisto går helt på Ålands linje, Stubb röstar blankt i två av tre frågor

I Ålands Radios och Svenska Yles valkompass för presidentvalet finns tre frågeställningar som anknyter till Åland. 

Den första handlar om språket och ber kandidaten ta ställning till om det är viktigt att presidenten behärskar svenska i tal och skrift. 

Den andra handlar om Ålandsexemplet och lyfter fram påståendet att det bör lyftas fram av Finland i en fredssyftande utrikespolitik. 

Den tredje handlar om demilitariseringen och lyfter fram påståendet “Finland bör placera soldater på Åland”. 

Den officiella åländska linjen i frågorna är ganska klar: Presidenten bör använda svenska, soldater ska inte placeras på Åland och Ålandsexemplet får gärna lyftas fram internationell. 

Men hur väl överensstämmer då kandidaternas svar med den åländska linjen? 

På alla tre punkter instämmer helt och fullt: Li Andersson (VF) och Pekka Haavisto (valmansförening). Instämmer med någon mindre gardering gör också Sari Essayah (KD), Jutta Urpilainen (SDP) och Jouni Kuitunen (valmansförening). 

På två punkter instämmer: Olli Rehn (C). 

På en punkt instämmer: Alexander Stubb (Saml) och Harry Harkimo (Rörelse nu). Det ska noteras att Stubb röstar blankt i frågorna om Ålandsexemplet och soldater på Åland. Däremot har han lämnat ett skriftligt svar som går att läsa i kompassen. 

På inga punkter instämmer: Jussi Halla-aho (Sannf.) och Mika Aaltola (valmansförening).

Här kan du göra Ålands Radios och Yles valkompass.  

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »