Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: torsdag, 28 maj, 2020 - 17:39Uppdaterad: torsdag, 28 maj, 2020 - 17:45
  • Claes Hammar, svensk generalkonsul på Åland

Generalkonsuln om Sverigebilden

Svenskar har fått en lite oväntad pariastämpel i Norden. Om det pratar Sveriges generalkonsul Claes Hammar i Åland idag.

Danmark vill inte släppa in svenskar. Inte Norge heller. Åland, som är ekonomiskt beroende både av turistande finländare och svenskar är kanske lite ambivalenta till hitresta svenskar. Många reagerar nog om bilen bredvid på parkeringen eller trafiken har svenska registerskyltar. Sådana sentiment visar sig i alla fall i sociala medier just nu, och nyligen kände sig landskapsläkare Knut Lönnroth tvungen att på klarspråk påpeka att de svenskar som kommer in i Finland, och befinner sig på Åland, har rätt att vara här.

Skälet är förstås Covid-19. Stockholmare är, enligt färska siffror (*), mer än tjugo gånger mer sannolika att bära på smittan än finländare. Det här påverkar uppfattningen om Sverige och svenskar, och det känner man av i Sverige. Den nationella självbilden har fått sig en törn. Det berättar Claes Hammar, generalkonsul på Åland.

Åland idag fick en pratstund med honom om varför det har blivit så.

(*) Siffror från ECDC, European Centre for Disease prevention and Control, klicka på länken för att komma till ursprungsuppgifterna.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »