Mattias Koli:
Sofia Enros:
Publicerad: onsdag, 18 december, 2019 - 17:29, uppdaterad: onsdag, 18 december, 2019 - 17:30

"Finlands translag behöver förnyas"

Finlands translag behöver förnyas. Det kräver nu en rad HBTQ-organisationer. Bland annat står Regnbågsfyren bakom uppmaningen.

Den finländska translagen, “Lag om fastställande av transsexuella personers könstillhörighet” som den heter, kräver nämligen att den som genomgår en könskorrigering, komplett med det juridiska könsbytet, steriliseras.

Vi har pratat med Mattias Koli som själv är transsexuell, och passade på att genomgå sin könskorrigering när han bodde i Sverige.

Det är omöjligt att säga hur många som vill genomgå könskorrigering i någon form. Siffrorna är olika i alla undersökta länder. I USA som helhet pratar man om en av hundratusen i populationen som vill byta från kvinna till man. I Nederländerna är samma siffra bara en tiondel, en av elva tusen. 

I dag lobbar flera finländska och åländska organisationer för ändring av translagen. Helsingforsbaserade “Regnbågsankan” gör det, och så även Regnbågsfyren på Åland. Sofia Enros är verksamhetsledare för Regnbågsfyren och berättar att det inte finns någon statistik för Åland.