Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: fredag, 17 mars, 2023 - 17:21Uppdaterad: fredag, 17 mars, 2023 - 17:54
  • Tom Alandh. Foto: Björn Henriksson/Björnbild-Wikimedia commons

Filmaren Tom Alandh vill möta alla människor på samma sätt: “Jag duade kungen”

Filmfestivalen Vera är perfekt för mig, säger dokumentärfilmaren Tom Alandh som återvänder till Åland med en ny film. 

Efter 50 år på SVT och ett hundratal dokumentärfilmer i bagaget håller filmaren Tom Alandh på att summera sitt livsverk. Verafestivalen besöker han med filmen Hej och tack för mig, den första i en serie om tre filmer. 

Alandh anser att det centrala för dokumentaristen är mötet med människan, oberoende av om det är kungen eller en kåkfarare. 

- En bra människa kan vara i princip vem som helst, en bra människa behöver inta vara en god människa eller en ansvarstagande människa, utan kan ha bucklor och skråmor i sitt cv. 

Alandh berättar att det föll sig naturligt för honom att inte ens behandla Carl XVI Gustaf annorlunda än någon annan, då han mötte honom under en filminspelning 1976.  

- Jag duade kungen, och det tyckte jag inte var så märkvärdigt - jag hade ju duat både Olof Palme och ärkebiskopen. 

Att dokumentarister nuförtiden ofta tar en aktiv roll och syns framför kamperna är en utveckling han ser på med en viss sorg. 

- Det jag lärde mig då jag började göra film var att man inte skulle stå i vägen för storyn och det tycker jag nog att rätt många gör.  

Tom Alandhs film Hej och tack för mig visas på filmfestivalen Vera klockan 19.30 på lördag. 

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »