Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: fredag, 17 november, 2023 - 18:15Uppdaterad: fredag, 17 november, 2023 - 18:17
  • Elin Sundback. Foto: Rasmus Karlsson

Elin Sundback om strejker i riket och varför det strejkas mindre på Åland

I riket är det just nu aktuellt med strejker i resten av landet och här på Åland lämnades ett strejkvarsel in från tre av sjöfacken.

Man kan inte påstå att det varit vanligt med strejker på Åland de senaste åren, den senaste långvariga strejken var Tehy-strejken för ganska exakt nio år sedan. Elin Sundback, som är fackligt ombud för en rad olika organisationer, säger att det kan bero på att man har egen lagstiftningsbehörighet och att få åländska arbetsgivare hör till arbetsmarknadsorganisationen Finlands Näringsliv.

– De stora arbetsgivarna sätter agendan för arbetsgivarförbunden och det är därför de som blir mest utsatta, säger hon.

Sundback säger att den fackliga aktiviteten på Åland inte är omfattande som i resten i landet eller i Sverige, men ändå stabil. På frågan om åländska arbetstagare överlag har det bra kan anledningen till att det strejkas i mindre utsträckning svarar Elin Sundback att de att de allmänbindande kollektivavtalen påverkar. De är framförhandlade av fackförbunden och arbetsgivarorganisationerna och även ålänningar får de minimivillkor som förhandlats fram mellan dem.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »