Dilsa Demirbag-Sten: Många riskerar att bli funktionella analfabeter
Obegränsad skärmtid kan jämföras med alkohol, menar Dilsa Demirbag-Sten vid Berättarministeriet.
På fredagens seminarium på temat "AI, digitalisering och läsfrämjande" deltog bland andra Dilsa Demirbag-Sten, vid svenska Berättarministeriet som bland annat verkar för att främja barns läsande.
Hon beskriver sig själv som teknikoptimist men konstaterar samtidigt att sociala medier, algoritmer och AI idag stjäl tid från barns övriga aktiviteter, till exempel läsning.
– Man kan jämföra med det med alkohol. Det finns en anledning att vi har en åldersgräns, att det kan få ganska stora neurologiska konsekvenser om vi börjar dricka tidigt. Också sociala medier har en direkt påverkan på hjärnan.
Enligt Demirbag-Sten krävs mer och effektiv reglering, och omsorg om barn från hem med mindre socioekonomiska resurser.
– De senaste 30 åren har föräldrarnas bakgrund fått större betydelse för barnens möjligheter att forma sitt eget öde. Och det är oroande att AI förstärker de här skiljelinjerna mellan de som har föräldrar som förstår att begränsa och komplettera med läsning och de som inte har det.
Hon hänvisar till den svenska skolministern Lotta Edholm (L) som bedömer att en fjärdedel av den svenska befolkningen i dag är "funktionella analfabeter".
– Jag fruktar att om det fortsätter så här kommer halva befolkningen att bli det. Vad gör det med individen? Och vad gör det med en kunskapsnation?