Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: måndag, 2 maj, 2022 - 17:47Uppdaterad: måndag, 2 maj, 2022 - 17:49
  • Mats Löfström FOTO: Pressbild
  • Så här kanske man tänker sig ett befäst Åland. Men i verkligheten är sådana anläggningar helt föråldrade. Här en 12 cm tornautomatpjäs m/70 som stått någonstans i Sverige. FOTO: Wikimedia

Demilitariseringen gör varken skada eller nytta

Ålands demilitarisering gör ingen skada ur ett säkerhetspolitiskt perspektiv, men den gör ingen nytta heller. Det menar Tomas Ries, lektor i strategi och säkerhetspolitik vid Försvarshögskolan i Stockholm.

Konventionerna talar om ”militära anläggningar” och ”militära styrkor”, men nu för tiden bygger man inte in kustförsvarsbefästningar i bergrum. Och förresten kan inte Finland ensidigt säga upp demilitariseringskonventionerna.

Så frågan är om vi ska koncentrera oss på de relativt sett små frågorna om demilitaringskonventioner vi ändå inte kan påverka, eller lyfta blicken. Den stora bilden är att Finland och Sverige sannolikt om två veckor kommer att ansöka om fullt medlemskap i försvarsalliansen Nato. Det är viktigt att inte gå vilse i den debatten genom att fokusera på saker som inte direkt har någon betydelse. Det menar den åländska riksdagsledamoten Mats Löfström.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »