Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: måndag, 11 oktober, 2021 - 17:53Uppdaterad: tisdag, 12 oktober, 2021 - 17:55
  • Ida Sulin FOTO: Finlands kommunförbund
  • Arsim Zekaj FOTO: Rebecca Björkholm/ÅRTV

Därför sprids sekretessbelagd information på Åland

IT-stödet för sekretessbelagd information i kommunerna är föråldrat eller i varje fall inte någon komplett lösning. Men det finns fler skäl.

Rättegången om en sjukvårdsanställd person som läst ett stort antal journaler utan att egentligen ha rätt att göra det är egentligen en ganska unik historia, så tillvida att de flesta sekretessbrott aldrig registreras. Att det sprids många skyddade uppgifter på Åland tycks vara ett generellt problem. Både i Finland och i Sverige använder man datorprogram för att komma åt sekretesskyddade uppgifter inom den kommunala sektorn, och har man inte rätt att läsa dem så kan man heller inte öppna dokumenten – man kan helt enkelt inte se uppgifter man inte ska se. På Åland saknas ett sådant stöd.

Den andra faktorn är att Åland är litet, och när alla känner alla skapas en god jordmån för rykten. Eller i klarspråk: Det skvallras mycket på Åland. De bägge faktorerna tillsammans gör att många sekretesskyddade uppgifter läcker ut, och när de väl är ute sprids de snabbt.

Oasen-chefen Arsim Zekaj berättade nyligen i tidningen Nya Åland om hur omfattande den här uppgiftsspridningen är, och vilka följder det kan få. Du hörde honom i Åland idag under måndagen, tillsammans med juristen Ida Sulin på Finlands kommunförbund som förklarade vad lagen säger och vad straffet kan bli för den som sprider en skyddad uppgift.

Under tisdagen kunde du i Åland idag höra Ålands kommunförbunds förbundsordförande Magnus Sandberg.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »