Bjarne Lindström: Åländska politiker saknar egentligt inflytande över stora frågor
Autonomin borde utvecklas väsentligt. Det anser bokaktuella Bjarne Lindström
Samhällsgeografen och tidigare ÅSUB-direktören Bjarne Lindström är i höst aktuell med boken Reflexioner från landet som icke är. Sju essäer om oss människor och vårt samhälle.
Den Södergran-inspirerade titeln syftar på Åland som ett slags icke-land mellan Sverige och Finland, men i hög grad bygger essäerna på ett filosofiskt tänkande om samhället på 2000-talet. Lindström utforskar linjer och spänningar mellan begreppspar som demokrati och territorium, kunskap och maktutövning, fakta och värderingar ...
– Vad för slags människor är vi egentligen, vilka är våra grundläggande egenskaper? Och likadant om samhället: vad är det som får makten att fungera också då den är till skada, hur kan det komma sig att vi så lätt sväljer uppenbara lögner?
Lindström talar även om det problematiska i att demokratisk maktutövning i hög grad fortfarande är kopplad till staters territoriella kontroll, vilket försvårar demokratiskt arbete på både internationella och regionala arenor – till exempel i autonomier. Han menar att ålänningar överlag har en tendens att överskatta självstyrelsens betydelse, då grundläggande lagstiftning om näringsliv, beskattning, socialskydd och pensioner sker i Helsingfors.
– Vi har en rad autonomier i Europa som har full kontroll över de frågorna – och där man dessutom har mycket färre konflikter.