Publicerad: måndag, 8 april, 2019 - 17:29
  • Tittar man snett västerut när färjan lägger till vid Sottunga ser man den här synen Foto: Hasse Persson-Bru

Barnlöst Sottunga kan stänga skolan

Sottungas enda barn har blivit stora och börjar i Föglö skola till hösten. Det innebär en tom och kanske nedlagd skola, samtidigt som det finns en barnfamilj som vill flytta till skärgårdskommunen - om det bara fanns en skola.

Enligt kommunallagen måste en kommun erbjuda skolgång till sina invånare. Någon minimigräns för antal elever finns inte, och det får kosta det det måste kosta. Alla som bor lagligt i Finland och är i skolpliktig ålder ska ha en plats i skolan. Det är så att säga inte förhandlingsbart.

I en enda kommun i Finland är det här ett verkligt, praktiskt problem. I Sottunga går kommunens två enda invånare i skolåldern ut till sommaren, högstadieundervisningen sker nämligen i Föglö. Sottunga är en ö, och att köra barn fram och tillbaka till andra öar är inte den första lösningen man tar till.

Det innebär att Sottunga från och med i höst har en stor, modern och ändamålsenlig låg- och mellanstadieskola helt utan elever.

Samtidigt sitter en familj med ett barn i skolåldern i Ekenäs och vill flytta till Sottunga, men bara om skolan hålls öppen.

Frågan är förstås: Vad händer med skolan nu? Åland idag intervjuade Sottungas kommunsekreterare Kennet Lundström.