Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: tisdag, 5 september, 2023 - 17:29Uppdaterad: tisdag, 5 september, 2023 - 17:29

Alla barn har rätt till en skola utan trakasserier

Under de senaste dagarna har vi kunnat läsa om flera fall av diskriminering i skolvärlden.

Svenska Yle uppmärksammande ämnet i det granskande programmet Spotlight i går och berättar att flera skolor inte ingriper – man vet inte hur och har ingen strategi. I Ålandstidningen kunde vi lördags läsa om en pojke som varit tvungen att flytta från sin hemkommun på grund av mobbning – Landskapsregeringen prickade då skolan och kommunen för att inte kunna tillgodose en trygg skolgång för pojken. 

En annan anmärkning från Landskapsregeringens utbildningsbyrå gick förra veckan till en annan kommun, för att de brustit i hur skolan ska ordnas på ett lagligt sätt. Också där upplever eleven att det handlat om diskriminering på grund av hans funktionsnedsättning. Åland idag gästades av Johanna Fogelström-Duns, diskrimineringsombudsman på Åland för att diskutera diskriminering i de åländska skolorna.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »