Publicerad: onsdag, 4 juli, 2018 - 17:26Uppdaterad: onsdag, 4 juli, 2018 - 17:35
  • Håkan Sjöström och André Sjöström (står bakom). Foto Privat

Åländsk flagga byttes mot rysk dubbeltuta

Igår syntes en åländsk flagga under Sverige-Schweitz-matchen i fotbolls-VM. Personen bakom flaggtricket heter Håkan Sjöström, han lyckades tillsammans med sin kusin André Sjöström få den uppsatt, dock inte helt utan motstånd.

Enligt Håkan är FIFA ganska känsliga med flaggor och de har bestämmelser för hur stora de får vara. Därför lämnade duon den största flaggan hemma. För att hinna hänga upp flaggan var de på plats redan en timme före matchen men organisatörerna blev misstänksamma när flaggan inte liknade de andra vid den svenska klacken.

–Vi fick slira lite på sanningen när de började skrika på ryska. Jag sa att vi var från svenska fotbollsförbundet och då kom de med tejprullar för att hjälpa till säger Håkan.

Efter matchen åkte de rulltrappa när de hörde ett högt ljud.

–Mitt i allt vrålade det till, ljudet var så högt att alla började skratta. Vi såg en rysk man med en dubbeltuta som han tjoade i. När vi kom ner till perrongen pekade jag på den och signalerade att jag ville byta berättar han.

Nu gissar Håkan att flaggan hänger på en balkong i en rysk förort. Han berättar också att tutan kommer komma till användning.

–Nästa år är alla välkomna till Berghamn i Eckerö, då kommer den att ljuda över 2019 års upplaga av postrodden över Ålands hav.