• Sjöbevakningspersonal från olika delar av Finland provkör båten under prototyptesterna - därav ryggtavlan på finska.
  • Instrumentmasten med radar och flir-kamera ("forward looking infra-red" eller värmekamera på svenska) kan höjas och sänkas för att komma under även väldigt låga broar.
  • Maxfarten är hemlig, men någonstans över 50 knop ligger den.
Från provturen med Sjöbevakningens nya RIB
Publicerad: torsdag, 6 september, 2018 - 17:18

Åland idag provkör Sjöbevakningens nya monsterbåt

850 kilo lättmetallbåt möter 700 hästkrafter från två motorer. Det kan bara sluta på ett sätt: Med skakande armar och ett krampaktigt leende som inte riktigt vill lägga sig.

 

 

 

Sjöbevakningen har fått en ny båt, ingen patrullbåt den här gången, utan en RIB ("rigid-hulled inflatable boat", eller en styvskrovad pontonbåt om man så vill) med imponerande prestanda. Eller halv RIB-båt kanske man ska säga. Den har ett svetsat helskrov i aluminium, med halva D-formade pontoner runt om.

De luftfyllda pontonerna tillsammans med lättmetallskrovet gör att båten väger väldigt lite, bara ett knappt ton. När båten säljs civilt, då heter den Zodiac Milpro SRA 850, rekommenderas dubbla 115-hästarsmotorer. Den här har två motorer på totalt 700 hästkrafter. Det ger den närmast absurda prestanda. Det är bara lite under en hästkraft per kilo båt.

Tillbehörspaketet skiljer sig också en del från den civila versionen. Den här har en fjärrstyrd IR-kamera, som gör att exempelvis varma kroppar i kallt vatten syns tydligt. Radar finns förstås, och dubbla uppsättningar av en del digitala funktioner. Internradio för att kunna prata obehindrat oavsett bullret är standard.

Just nu kör Översjöbevakningsman Markus Åkerfelt runt i Finland med båten för att tillsammans med sina kollegor utvärdera modellen. Efter utvärderingen ska 20 stycken köpas in till hela landet.

Åland idag fick åka med på en tur.