Publicerad: måndag, 2 december, 2019 - 17:20Uppdaterad: måndag, 2 december, 2019 - 17:21
  • Ulla Wikström

80 år sedan Vinterkriget

Den 30 november 1939, för 80 år sedan i lördags, gick sovjetiska trupper över gränsen till Finland. Det blev bokstavligen startskottet för en sex år lång nationell tragedi, något som präglat generationer av finländare. Åland idag uppmärksammade datumet under måndagens sändning.

Det börjar, av helt naturliga skäl, bli lite tunnsått med krigsveteraner från Vinterkriget. Men en av dem som alldeles bestämt står kvar med bägge benen på jorden är Ulla Wikström, som är veteran även när det gäller att berätta om kriget. Trogna lyssnare har säkert hört henne förut. Men hennes berättelse, som både är personlig och rör hennes roll som lotta, är viktig att lyssna till.

Fotnot: Ulla nämner flera gånger nybörjarmisstaget att stå upp när bomber faller. Skälen till att låta bli med det är två; dels får tryckvågen en större yta att verka mot om man står, dels riktas kraften från markexplosioner alltid uppåt i en vid kon från epicentrum. Om man ligger ned minskar man exponeringen inuti explosionskonen.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »