Publicerad: fredag, 11 september, 2020 - 17:22Uppdaterad: måndag, 14 september, 2020 - 12:30
  • Minna Hellström

70 procent män i tidningarna

70 procent av de som syns på de åländska tidningarnas förstasidor är män. Det säger Minna Hellström som studerat dem under ett år.

Åländska tidningar är bättre än snittet när det gäller att ge kvinnor plats på förstasidan.

Men bättre än snittet betyder inte “bra”. I genomsnitt förekommer män på 70 procent av alla förstasidor. Resten, 30 procent, får kvinnorna dela på. Detta enligt rapportförfattaren Minna Hellström.

Lite branschlingo: "Puffar" kallas de ingångar på förstasidorna - som i sin tur kallas "ettor" - som ska locka till läsning inne i tidningen. Bägge tidningarna, Ålandstidningen och Nya Åland, jobbar med puffar på samma sätt.

Högst upp hittar man normalt en ettapuff med bild, och längre ned en puff utan bild. Det är där, i puffen utan bild, som fördelningen är cirka 70/30 till fördel för männen. I puffen med bild är fördelningen 60/40, där män alltså står för de 60 procenten. För Ålandstidningen är fördelningen den motsatta: 43/57 med fördel kvinnorna.

Ålandstidningen har en bättre fördelning av män och kvinnor än vad Nya Åland har, enligt Hellströms beräkningar.

Allt det här framgår av den studie av ett års ettapuffar i bägge tidningarna som Minna Hellström står bakom. I ljudinslagen hör vi henne och tidningen Nya Ålands chefredaktör Anna Björkroos.

Fotnot: Du hittar hela studien här.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »