Åland idag

Åland idag är ett aktuellt program med fördjupad journalistik som vidareutvecklar nyheterna i Ålandsnytt. Vi sänder debatter, utfrågningar och direktrapporter från aktuella händelser runt om på Åland.

Åland idag sänds varje vardag klockan 15.00 - 17.00 i Ålands Radio

Frivilliga räddningstjänsten övar helst

Frivilliga räddningstjänsten, reportage del 1 (2)
Frivilliga räddningstjänsten, reportage del 2 (2)
Åland idag
De olika frivilligorganisationerna föredrar övningar, för de skarpa insatserna innebär ju att någon på riktigt svävar i fara - det önskar de förstås ingen. I helgen var det dags för en ny storövning.

Katrin Sjögren om starten på året

Lantrådet Katrin Sjögren om läget för regeringen
Åland idag
Det nya året startade med att Veikkaus körde omkring mellan åländska spelombud med en vit lastbil för att samla in spelmaskiner och skyltar. Lantrådet Katrin Sjögren summerar händelserna under årets första två veckor.

Träffa läkaren i mobilen

Åland idag
IT-företaget Consilia och det privata vårdbolaget Medimar arbetar på att ta fram en digital lösning för läkarbesök. Målet är att kunna genomföra e-läkarbesök, digitalt, i telefonen eller surfplattan.

Nytt förslag om EPA-traktorer

Dan Sundström, Ömsen, om mopedbilar och EPA-traktorer
Hans-Yngve Berg, analytiker vid Transportstyrelsen i Borlänge, föredrar EPA-traktorer framför mopedbilar
Åland idag
I Finland höjs röster för att införa en fordonsklass med vanliga personbilar som strypts ned till en maxhastighet på 30 eller 50 kilometer i timmen, i stort sett motsvarande prestandan hos en mopedbil.

Metoo i fokus i lagtingsdebatt

Camilla Gunell om #metoo
Runar Karlsson om #metoo
Åland idag
Under onsdagseftermiddagen fortsatte debatten om #metoo i lagtingen. Camilla Gunell och Runar Karlsson var två av talarna.

Åtalad hiphoppare underhåller på Bastun i kväll

Simon Gärdefors om torsdagens rättegång och onsdagens humorshow
Åland idag
I morgon, torsdag, startar rättegången mot grundaren av gayklubben Blue Oyster Bar i Saltvik. Men redan under onsdagskvällen kan man se ena halvan av hiphopduon "Far & Son" uppträda på på Pub Bastun.

Så slipper du bli ensam som äldre

Självhjälp till flersamhet för äldre, enligt Merete Mazzarella
Åland idag
Det är så att säga en naturlig konsekvens av livet att vänkretsen tunnas ut när man blir äldre. Men det finns saker man kan göra åt det.

Granskning: Alla röster om Tallgården

Kommunstyrelsens ordförande Göte Winé säger sig vara dåligt påläst och vill inte prata om Tallgården
Sani Gustafsson, omsorgschef vid Tallgården, håller inte med om kritiken
Yvonne, tidigare anställd på Tallgården, berättar om arbetsförhållandena (observera att både namn och röst är fingerade)
Petter Johansson, omsorgsnämndens ordförande, om kritiken mot Tallgårdens ledning
Åland idag
Under ett år har hälften av personalstyrkan vid äldreboendet Tallgården i Sund sagt upp sig. Kvar finns berättelser om mobbning och kränkande behandling av de tidigare anställda. I mitten finns klienterna, de boende som tvingats finna sig i nya rutiner och nya ansikten - trots att många äldre har svårt med just förändringar.

"70-80 procent röstar emot kommunsammanslagning"

Siv Sandberg om kommunreformen och den kommande folkomröstningen
Åland idag
2021 är det dags. Den 1 januari bildas de fyra åländska kommunerna. Det hoppas i alla fall landskapsregeringen. I så fall genomförs reformen emot valresultatet i folkomröstningen. Siv Sandberg, som genomförde den senaste kommunutredningen, tror att 70-80 procent röstar för att behålla sina kommuner som självständiga enheter - inte minst på grund av att frågan i folkomröstningen inte ger något alternativ att rösta för. Antingen röstar man på att behålla allt som det är, eller så röstar man på något rätt okänt och skrämmande, menar hon.

Sidor