Åland idag

Lindman i blött Vasaspår

Plaskig tjejvasa för Emma Lindman
Åland idag
På söndag avgörs årets upplaga av Vasaloppet och många ålänningar är anmälda. Arrangörerna förväntar sig fina spår men blötsnö.

Debatt om coronavirusets farlighet

Stefan Björkbom om de verkliga riskerna med coronavirus
Åland idag
Vi har alltså fått ett nytt coronavirus, ett virus i samma familj som de som orsakar Sars och Mers, lungsjukdomarna som spreds för ett decennium sedan. I värsta fall orsakar viruset andningssvårigheter, lungödem och död, men dess risker är överdrivna. Det menar förre smittskyddsläkaren Stefan Björkbom.

Panelen i Ålands radio

Panelen i Ålands radio
Åland idag
Coronaviruset är inte mycket farligare än en säsongsinfluensa, är det inte lite överdrivet med övertrycksdräkter, munskydd och fartyg i karantän? Och har vi kommit till ägs ände för vår civilisation när vi börar tillverka saker som det inte ens är meningen ska fungera?

Inspirationsdag för fiskodling

Pia Lindberg-Lumme, Albin Gräns och Anders Kiessling:
Åland idag
Öppna, slutna eller semi-slutna odlingskassar var på tapeten när det hölls en inspirationsdag för fiskodling i Mariehamn under torsdagen. Branschfolk och politiker fanns bland åhörarna och föreläsare var inbjudna från närområdet men även från våra grännländer.

Psykolog om skolhotet som var ett skämt

Sonja Dolke, psykolog och terapeut - del 1:
Sonja Dolke, psykolog och terapeut - del 2:
Åland idag
Vilka psykologiska och fysiologiska förklaringar finns det till det hotfulla meddelandet om en skolskjutning i Godby högstadieskola, signerat två minderåriga elever? Vi pratade om utveckling av empati och konsekvenstänk hos unga tonåringar med psykolog Sonja Dolke.

Patrick vill se tobaksfritt Åland

Patrick Sandström om hur man åstadkommer en tobaksfri arbetsplats
Elin Sjöström från Cityläkarna och Ellinor Mattsson från Medimar om sina slutsatser
Åland idag
Om man drar ett bloss eller lägger in en prilla på fritiden är var och ens ensak, men statliga Institutet för hälsa och välfärd (THL) vill att arbetsgivare förbjuder tobakskonsumtion på arbetstid. Under onsdagen ordnades ett fortbildningstillfälle med just det syftet.

Kan läroplikt till 18 år passa Åland?

Camilla Gunell (S) och Annika Hambrudd (C)
Åland idag
Riksregeringen vill nu göra utbildning på andra stadiet, alltså på gymnasienivå, gratis från nästa år och i reringsprogrammet står det ockå att man vill höja läroplikten till 18 år, något som i sådana fall skulle förutsätta gratis utbildning.

Dilemma med finansierad forskning

Jouko Kinnunen, forskningschef Åsub
Åland idag
Nyligen publicerades forskning från Stockholms universitet gällande spel och dobbel. Forskningen tittade närmare på spelarnas beteende och om det fanns möjlighet att förutse spelproblem.

Sidor