Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: tisdag, 10 mars, 2020 - 15:05Uppdaterad: tisdag, 10 mars, 2020 - 17:08
  • Utbildningsminister Annika Hambrudd. Arkivfoto: Malin Lundberg.

Yrkesgymnasiets ”könspoäng” ska bort

De så kallade könspoängen i Ålands yrkesgymnasiums antagningskriterier ska tas bort. Det uppger utbildningsminister Annika Hambrudd som också ansvarar över jämställdhetsfrågor.

Det var i ombudsmannamyndighetens kartläggning av jämställdhetsplaner som det framkom att Ålands yrkesgymnasiums antagningskriterier strider mot jämställdhetslagen, vilket Ålands Radio rapporterade om i går.

I antagningskriterierna, som fastställs av landskapsregeringen, finns så kallade könspoäng som tilldelas då en person tillhör ett kön som utgör färre än 30 procent av de totala sökandena till linjen.
- Det ska inte finnas några könspoäng eftersom det är diskriminerande – alla ska antas på samma premisser, säger Annika Hambrudd.

Nu ska antagningskriterierna ändras.
- Det verkar som att det kan vara svårt med årets antagning, men från och med nästa år ska det vara borta, säger hon.

 

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »