Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: torsdag, 10 oktober, 2019 - 14:08Uppdaterad: torsdag, 10 oktober, 2019 - 14:10
  • Gitte Holmström är rektor för Ålands yrkesgymnasium och säger att man nu strävar att göra skolan trygg. Foto Nina Eriksen.

Yrkesgymnasiet satsar på tryggare skolmiljö

7,5 procent av de kvinnliga och 2,5 procent av de manliga studerande vid Ålands yrkesgymnasiums årskurser 1 och 2 uppger att de känner sig otrygga under skoltid. Uppgifterna stämmer väl med att undersökningen Hälsa i skolan, som presenterades för två veckor sedan, visar att en stor del av de studerande på gymnasialstadiet har upplevt trakasserier och ofredanden av olika slag. På Ålands yrkesgymnasium har gjort en egen undersökning i samarbete med Folkhälsan där man också frågade om de studerandes alkohol-, tobaks- och drogvanor. Vid skolan ska man nu ta reda på exakt vad det är som känns otryggt och vidta åtgärder.

-Nu har vi en bas att stå på, och kan se om våra åtgärder ger resultat, säger rektor Gitte Holmström.
Det är första gången man gjort en dylik undersökning, men Gitte Holmström menar att eftersom man får nya studerande varje år ska man göra den flera gånger.
-Vi kan inte göra något åt hemlivet eller samhället överlag, men vi kan göra skolan trygg, säger Gitte Holmström.

 

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »