• Fiskerinäringen diskuterades i lagtinget. Arkivfoto från Korrvik: Anki Karlsson.
Camilla Gunell och Roger Nordlund om utmaningarna:
Publicerad: onsdag, 20 mars, 2019 - 17:38

”Yrkesfiskare är en hotad art”

Tillgång till lokalproducerad fisk och behov av stödåtgärder för yrkesfiskare på Åland diskuterades när vicelantrådet Camilla Gunell (S) presenterade lagförlaget för fiskereglering i lagtinget idag.

I förslaget ingår frågan om fiskevårdsavgifter som var aktuellt tidigare, men inte ledde till ett resultat.

-I förslaget ska alla, oberoende av hemland, ha möjlighet att fiska med handredskap och trollingbåtar på allmänt vatten. Det här var tidigare knutet till nordbor, sade Camilla Gunell.

Roger Nordlund (C) betonade vikten av att inte bara fokusera på att stärka fiskbeståndet utan även att underlätta för åländska yrkesfiskare.

-Det är viktigt att landskapsregeringen inte byråkratiserar näringen utan gör den intressant för unga människor. Det krävs nyrekrytering om vi ska nå målet till 2030 att ha fisk i våra vatten, men också fiskare som tar upp fisken, sade han.
Camilla Gunell höll med.
-Yrkesfiskare är en absolut hotad art, och det är nog en utmaning vi får anta tillsammans.

 

 

 

Fler Nyheter

Vill ha åländsk märkning av kött på restauranger

Lena Brenner:
Åland borde ha infört ursprungsmärkning av kött på restauranger. Det anser Ålands landsbygdscentrum och Ålands natur och miljö.

Perander ny chef för ÅMHM

Landskapsregeringen har utsett Susanne Perander som ny chef på Ålands miljö- och hälsoskyddsmyndighet, ÅMHM, efter att Stig Abrahamsson lämnade...

Kommunerna lär överklaga LR:s beslut om landskapsandelar

Kommundirektör Christian Dreyer och utbildningsminister Tony Asumaa:
Landskapsregeringen avslår 14 kommuners rättelseyrkan som gäller landskapsandelar och basbelopp för driften av grundskolan för år 2019. Kommunerna yrkade att landskapet skulle fatta ett nytt beslut, eftersom de anser att ersättningen för grundskolans del blir för låg.

Döms efter falsklarm om skottlossning

En 36-årig man döms för falskt alarm. Brottet inträffade i september i fjol då mannen befann sig ombord på m/s Birka Stockholm.

Många trafikbrott under gårdagen

Igår uppdagade polisen flera trafikbrott, skriver man i ett pressmeddelande.

Branden på ÅHS släckt, C-byggnaden evakuerad

Vi hör räddningschef Karl Nordlund:
I morse kom larm om rökutveckling och en mindre brand på sjukhuset.

Fara för gräsbränder

Det råder hög risk för gräsbränder i landskapet Åland, enligt Finlands meteorologiska institut. De skriver på sin hemsida att risken för gräsbrand är uppenbar på grund av torkan och att bränderna sprider sig mycket snabbt i blåsigt väder.

Mindre brand på sjukhuset

Sjukhuset stod i morse i beredskapsläge på grund av rökbildning efter en mindre brand i C-huset.

Geta efterlyser kommunrepresentation

Idag går remisstiden ut för betänkandet av en revidering av offentlighetslagstiftningen. Geta kommunstyrelse betonar i sitt utlåtande till...