Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: onsdag, 20 mars, 2019 - 17:38
  • Fiskerinäringen diskuterades i lagtinget. Arkivfoto från Korrvik: Anki Karlsson.

”Yrkesfiskare är en hotad art”

Tillgång till lokalproducerad fisk och behov av stödåtgärder för yrkesfiskare på Åland diskuterades när vicelantrådet Camilla Gunell (S) presenterade lagförlaget för fiskereglering i lagtinget idag.

I förslaget ingår frågan om fiskevårdsavgifter som var aktuellt tidigare, men inte ledde till ett resultat.

-I förslaget ska alla, oberoende av hemland, ha möjlighet att fiska med handredskap och trollingbåtar på allmänt vatten. Det här var tidigare knutet till nordbor, sade Camilla Gunell.

Roger Nordlund (C) betonade vikten av att inte bara fokusera på att stärka fiskbeståndet utan även att underlätta för åländska yrkesfiskare.

-Det är viktigt att landskapsregeringen inte byråkratiserar näringen utan gör den intressant för unga människor. Det krävs nyrekrytering om vi ska nå målet till 2030 att ha fisk i våra vatten, men också fiskare som tar upp fisken, sade han.
Camilla Gunell höll med.
-Yrkesfiskare är en absolut hotad art, och det är nog en utmaning vi får anta tillsammans.

 

 

 

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »